İnsuyu Mağarası Nerede?

Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan İnsuyu Mağarası, ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardan biridir. İnsuyu mağarası deniz seviyesinden 1200 metre yüksekliktedir.

Mart 15, 2023 - 09:30
Şubat 24, 2024 - 06:19
 0  111
İnsuyu Mağarası Nerede?

İnsuyu Mağarası, Türkiye'nin güneybatısında, Burdur iline 14 km uzaklıkta bulunan doğal bir mağaradır. Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası 597 metre uzunluğunda olup birçok küçük mağarayı bünyesinde barındırmaktadır. İnsuyu mağarası Antalya Burdur karayolu üzerinde bulunmaktadır.

İnsuyu mağarası ne zaman açıldı?


Mağara 1965 yılında turizme açılmıştır. Karstik yapının aşınması ve erimesi nedeniyle iç kısımda dikit ve sarkıtlar oluşmuştur. İnsuyu Mağarası Burdur ilinin Mandıra köyü sınırları içerisindedir. Burdur'daki mağara 80 metrelik genişliğiyle en çok ziyaret edilen turizm merkezidir. Türkiye'nin ikinci büyük mağarası olan İnsuyu Mağarası, yer altı sularının erittiği kireç taşlarının oluşturduğu muhteşem sarkıt ve dikitleriyle ünlüdür. Mağarada turistler için 597 metrelik yürüyüş parkuru bulunuyor. Birbirine bağlı 9 alandan oluşmaktadır. Su, boşluğun yan duvarlarında birikerek göletler oluşturdu. Göletler mağara tabanından geçen karst yer altı deresi ile birbirine bağlanmaktadır.

Mağara yatay olarak uzanır ve hidrolojik bir kaynaktır. Yani aktiftir ve çok dönemli oluşum özelliğine sahiptir. Jura-Kretase yaşlı kireçtaşları içerisinde gelişen mağara da kırıklı hatlar üzerindedir. İnsuyu Mağarasının suları da aynı fay üzerinde olup kuzeydeki Kızılin Mağarasından gelmektedir. Doğu-batı ve kuzey-güney fay hatlarının kesiştiği noktada yer alan mağaradan çıkan kaynak suları, mağara üzerinde traverten ovaları oluşturmuştur.

İnsuyu Mağarası'nın özellikleri nelerdir?


İnsuyu Mağarası'ndaki karstik yapının erimesi ve aşınması sonucu sarkıt, dikitler ve çeşitli yönlerde çentiklerle açılan koridorlar oluşmuştur. Mağaranın girişindeki sarkıt ve dikitlerle kaplı bir faydan gelen karbonatlı maden suyu, küçük bir yeraltı deresinin suyuna karışıyor. Mağarada Dilek Gölü ve Büyük Göl gibi birbirine bağlı dokuz göl bulunmaktadır. Son yıllarda çevredeki sondaj faaliyetleri ve yeraltı sularının kullanılması göllerin kurumasına neden olmuştur. Son araştırmalarla mağaranın devamı niteliğinde yeni galerilerin olduğu belirlendi.

Bu araştırma sonucunda elde edilen galeriler ve diğer buluntular 1/1000 ölçekli kroki üzerinde işaretlenmiştir. Burdur İnsuyu Mağarası 100 binin üzerinde ziyaretçiye ulaşmakta ve yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. İnsuyu mağarası deniz seviyesinden 1200 metre yüksekliktedir. Coğrafi olarak Batı Toros Dağları'nın kuzeydoğusunda yer alır. Jeolojik olarak kireçtaşlarından oluşur. Mağaranın büyük bir kısmında kireçtaşı ve suyun birleşmesinden oluşan sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Mağarada irili ufaklı 9 göl bulunmaktadır. Su sıkıntısı nedeniyle mağaranın içindeki göller kurudu. Mağaranın toplam uzunluğu 8350 metredir.

İnsuyu mağarasının efsanesi nedir?


İnsuyu Mağarası ile ilgili iki efsanenin olduğu söylenmektedir. İlk efsane mağarada bir canavarın olduğudur. 1714 yılında Burdur'a gelen gezgin Paul Lucas burada gördüğü bir hayvanı resmetmiştir. Mustafa Koçay, 1931 yılında mağaraya girdiğinde yığınlarca kemik görmüş ve kendisini bu canavarın getirdiğini belirtmişti. İkinci efsaneye göre Sagalassos antik kentinin kralı Severianus, tek kızını soylu bir ailenin oğluyla evlendirir. Erkek ve kız birbirlerinden hoşlanmazlar. Kral daha sonra onları mağaranın derinliklerine hapseder ve onlara yiyecek veya su vermez. Çift, mağaradaki şifalı suyu içerek hayatta kalmayı başarır ve aralarında bir aşk bağı kurulur. Mağaraya giren her çiftin bir daha ayrılmayacağına inanılıyor.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Burdurluyum Burdurluyum, Burdur'da iş dünyasının durumunu, toplumun sorunlarını ve bunlara nasıl çözüm bulunabileceğini araştırarak bilgi paylaşımına hazırlanıyor.